Blijvende kostendruk op supply chain papier en pulp

Ook Papyrus, een van de marktleiders op het vlak van papier, faciliteiten en industriële verpakkingen en preferred supplier van Weemen web I print I promo I, blijft vanuit haar leveranciers geconfronteerd worden met verdere prijsverhogingen. Wat zijn directe weerslag heeft op de prijzen die berekend moeten worden aan Weemen en vervolgens aan de relaties van Weemen zelf. Volgens National Key Accountmanager Hans Joosten van Papyrus is het een “zorgwekkende situatie, waarin afspraken over levertijden en prijzen bijna niet meer te maken zijn”. Wat veroorzaakt de enorme druk op de supply chain van papier en pulp?

Papyrus is al jarenlang preferred supplier voor Weemen. “In feite mag je spreken van een partnership, waarbij Weemen in principe ook onze huisdrukker is”, vertelt Hans Joosten van Papyrus. “In die partnership spelen een stuk transparantie en vertrouwen een grote rol. Maar helaas zijn we als spelers in de supply chain van papier en pulp allen afhankelijk van de marktwerking, een kwestie van vraag en aanbod. We hebben de afgelopen driekwart jaar voortdurend te maken met prijsstijgingen. Inmiddels zitten we bij de zevende verhoging. En het einde is nog niet in zicht”

“Ik weet echt niet wat de prijs volgende maand is”

Marktwerking

”De hele coronacrisis heeft nogal wat veroorzaakt”, aldus Hans. “Daarbij is een aantal componenten verantwoordelijk voor de prijsstijgingen in de markt. Op de eerste plaats heeft het te maken met grote partijen die weggevallen zijn, fabrieken die genoodzaakt waren hun deuren te sluiten. Of fabrieken die de productie even stilleggen omdat ze hun kosten niet meer gedekt krijgen. Vervolgens praten we over de grondstoffen, waarbij de prijs voor pulp bijvoorbeeld giga is gestegen. En dan zijn er nog de toegenomen energie- en transportkosten. Al met al een hele reeks van kostenstijgingen die uiteindelijk ergens doorberekend moeten worden.”

Van plastic naar karton

Ook de verpakkingen spelen een belangrijke rol bij de prijsstijgingen. “Op dit moment worden alle plastics zoveel mogelijk vervangen door karton, waardoor de kartonmarkt enorm booming is. Dat legt een gigantische druk op de kartonprijs, zodat voor karton een hogere prijs gerekend kan worden ten opzichte van het normale papier. Hele grote fabrieken, zoals Stora Enso, hebben daarom een omslag gemaakt van bulkproducten naar karton. Dit proces begon vijf jaar geleden al en is tijdens de coronacrisis in een versnelling beland. Stora had een marktaandeel van twintig procent in de markt van bulkgoederen, een aandeel dat dus plots verdween. Tijdens de coronaperiode was dit nog niet zo goed merkbaar, maar nu er weer meer gas wordt gegeven merk je het wegvallen van dergelijke partijen wel degelijk. Met alle gevolgen van dien voor vraag en aanbod én de prijzen.”


 

Stakingen Finland

De verkrijgbaarheid van pulp is op dit moment echt een probleem volgens Hans. “Dat heeft ook te maken met de aanhoudende stakingen bij een belangrijke papier- en pulpleverancier in Finland, waardoor er nog meer druk ontstaat op de algemene supply chain van papier, pulp en hout. De productie ligt al sinds januari stil en men is er nog steeds niet uit. Sommige fabrieken krijgen dus simpelweg hun pulp niet meer. Dat geldt ook voor ons als groothandel."

"Wij hebben een aantal strategische leveranciers, waarmee we afspraken hebben gemaakt over de levering van zoveel duizenden tonnen. Maar ik merk dat we niet meer krijgen dan in 2021, zodat we als onderneming ook niet meer kunnen groeien. In de kartonsector is het zelfs zo erg dat we het lopende jaar geen orders meer kunnen plaatsen, simpelweg omdat men niet meer kán leveren. Daarbij veroorzaakt ook de oorlog in Oekraïne de nodige onrust op beschikbaarheid van pulp, met name vanwege de aanvoer van hout uit zowel Oekraïne, Rusland als Wit-Rusland.”
 

Trouwe klanten

Ondanks de penibele situatie wil Papyrus trouwe klanten zoals Weemen zoveel mogelijk tegemoet komen met leveringen. “We krijgen nu ook aanvragen van klanten die we helemaal niet kennen. Bij voorbaat wijzen we die aanvragen al af, simpelweg omdat we het niet hébben. Er is wel een constante aanvoer van producten, maar die zijn allereerst bedoeld om onze trouwe klanten te bedienen. En zelfs daar vallen al gaten. Je ziet ook dat de hele grote drukkerijen aan het hamsteren zijn geslagen, wat nog meer druk op de markt legt. Al met al een zorgwekkende en onzekere situatie. Want je kunt je klanten bijna geen garanties meer geven over levertermijnen en prijzen. Ik weet echt niet wat de prijs volgende maand is. Hoe moet je dat verkopen aan je klanten?”

Verdubbeld

De markt van papier en pulp kampt inmiddels met een zevende prijsverhoging. Hans: “Als ik kijk naar de inkoopprijs die Weemen ons betaalt, dan ligt die nu inmiddels al 55 tot 60 procent hoger dan in begin 2021. Het zou zomaar kunnen dat de prijs aan het eind van dit jaar verdubbeld is. Met Weemen hebben we dagelijks contact om zaken met elkaar te finetunen en elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Zo adviseren we bijvoorbeeld om nu al reserveringen voor april te doen, zodat ze straks in ieder geval gewaarborgd zijn van die leveringen. Maar het blijft een lastige situatie. Valt er vandaag een grote order binnen bij Weemen en moet men daarop anticiperen, dan is het maar de vraag of Weemen dat waar kan maken.”

Bestaansrecht

“Maar om met een positieve noot te eindigen: voor bedrijven als Weemen zal altijd ruimte blijven in de markt. Ze zijn financieel sterk, blijven door investeren en kunnen daardoor ook continu blijven groeien. Dat hebben ze de afgelopen jaren wel bewezen, zodat het overduidelijk is dat ze bestaansrecht hebben. Maar het wordt allemaal wel wat anders. Natuurlijk hoop ik dat de situatie in de markt zich later dit jaar stabiliseert, dat moge duidelijk zijn.”


 

Actueel