“Weemen werkt al langer samen met onze communicatieafdeling, je mag hen min of meer beschouwen als onze huisdrukker”, aldus Neeltje Lauwers, projectleider bij zorginstelling Lunet. “Afgelopen jaar lanceerden we een bijzonder project, waar we een goede ontwerper voor nodig hadden. Helma Mooren, grafisch vormgever bij Weemen, was al bekend bij ons en had al eerder mooie ontwerpen voor ons gemaakt, dus het was bijna logisch dat we ook voor deze opdracht de samenwerking met Weemen en Helma aangingen. Met opnieuw een prachtig resultaat!”  

Toegepaste expertises Weemen

  Wow!

  “De Raad van Bestuur had ons gevraagd om een eindejaarspakket te maken voor alle medewerkers van Lunet. In eerste instantie had men het idee om dat in het thema ‘trots’ te gieten. Trots op onze medewerkers, ons werk, onze cliënten, et cetera. Uiteindelijk hebben we dat thema door vertaald naar het thema ‘Wow!’. Waarom? Omdat we tijdens ons werk vaak van die wow!-momentjes ervaren. ‘Wow, dat ging goed!’ ‘Wow, dat is leuk!’ Dat soort momenten. We hebben er Wow op Jou van gemaakt.”

  “Daarbij was de voorwaarde dat onze cliënten zoveel mogelijk bij zouden kunnen dragen aan het eindejaarspakket. Je kunt je wel voorstellen dat dit een hele uitdaging was, wetende dat er zo’n 4000 pakketten gemaakt moesten worden. Vanaf het moment dat de opdracht werd gegeven, in februari, ben je dus bezig met de voorbereidingen. Voordat het concept staat, ben je al een maand verder. Dan moet het nog eens gecommuniceerd worden, lijnen uitgezet, dat soort zaken. En dan moet je nog eens na gaan denken over het ontwerp, de invulling, noem maar op.”
   

  “Kunnen jullie hier iets moois van maken?”

  En toen kwam Weemen in beeld. “Uiteindelijk moet er een mooi ontwerp worden gemaakt. Omdat we al heel goede ervaringen met Weemen hadden, in het bijzonder met de ontwerpen van Helma Mooren, hebben we hen gevraagd of ze opnieuw iets voor ons konden betekenen. En dan vooral op het vlak van het logo, het inpakpapier voor de pakketten en diverse etiketten. Eén mooi geheel, waarbij alles onze cliënten moest uitdragen en uitademen. Daarvoor organiseerden we workshops, waarin onze cliënten tekeningen mochten maken met de ‘superheld in de zorg’ als centrale figuur. Dat leidde tot een hele berg materiaal waarmee we naar Weemen zijn gestapt. En natuurlijk met de vraag: Kunnen jullie hier iets moois van maken?”

  “Uiteindelijk heeft Weemen precies hetgeen gemaakt wat we wilden. Maatwerk.”

  “Een heel fijn proces van meedenken en luisteren naar onze wensen”

  Weemen ging aan de slag. Maar niet zonder regelmatig contact met Lunet. “Tijdens het ontwerpproces ging het heel vaak over en weer. Kan het misschien toch niet iets meer zo, of iets meer van die kleur, heel fijn om zo samen te kunnen werken. Uiteindelijk heeft Weemen precies hetgeen gemaakt wat we wilden. Maatwerk, en een heel fijn proces van meedenken en goed luisteren naar onze wensen.”

  “Weemen zorgde voor het logo, het inpakvloeipapier en de etiketten voor verschillende producten in het eindejaarspakket, zoals wijn en bier. Wat ook erg mooi is: op het biertje hebben we een QR-code laten plaatsen. Scan je die in, dan krijg je het hele proces te zien van de totstandkoming van het eindejaarspakket. Gedurende het hele jaar hebben we daar foto’s en filmpjes voor gemaakt en verzameld. En dan zie je hoe trots de cliënten waren op hun werk. Iets dat we natuurlijk dolgraag wilden delen met alle collega’s. Zo heb je echt een pakket met een verhaal.”

  “Heel snel en gemakkelijk benaderbaar, korte lijntjes”

  Voor het overhandigen van de pakketten werd een tweedaags festivalletje opgezet op De Donksbergen in Duizel, een van de locaties van Lunet. “We wilden echt iets speciaals en persoonlijks maken van het overhandigen van de pakketten, want we waren apetrots op die pakketten en het verhaal erachter. We hebben gedurende het ontwikkelproces ook zo ontzettend fijn samengewerkt met Weemen. Heel snel en gemakkelijk benaderbaar, heel snel kunnen schakelen met elkaar, hartstikke fijn. Maar goed, we hadden daarvoor al heel goede ervaringen met Weemen, dus we hadden het volste vertrouwen in de samenwerking.”

  Foodmagazine

  Eind 2021 maakte Weemen voor Lunet een foodmagazine voor de Dutch Design Week. Neeltje: “Bij Lunet maken onze cliënten producten onder het social label LuuXX. Echt mooie kwaliteitsproducten die we aanbieden via onze winkels (zie www.lunet.nl/over-lunet/luuxx). Daarmee laten we zien dat we echt meetellen in de maatschappij en dat het om meer gaat dan alleen knutselwerkjes. Klei, keramiek, houtproducten, kunst en kunstuitleen, van alles. Echt mooie dingen voor in huis.”

  “In 2021 deden we mee aan de Dutch Design Week. Samen met LEF (Let’s Explore Food) werden diverse recepten samengesteld. Daarvoor kregen onze cliënten de vraag wat ze zelf nou zo lekker vinden, wat moeder thuis altijd kookte, en zelf mochten ze ook mee gaan koken. De lekkerste recepten werden uiteindelijk in het foodmagazine opgenomen. Vaak de drie P’s - Patat, Pizza en Pasta -, maar dan in een ander jasje, haha! Ook in dit geval gingen we weer met een hele berg materiaal van recepten en tekeningen van onze cliënten naar Weemen, waar Helma uiteindelijk een mooi ontwerp en geheel van maakte. Helma voelde precies aan wat we zochten en wist zich direct in het Lunet-DNA in te leven.”

   

  Lunet.

  De ruim 3800 medewerkers van zorginstelling Lunet ondersteunen dagelijks kinderen en (jong)volwassenen met een zorgvraag, zoals een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek en ontwikkelingsachterstand. Daarbij gaat men uit van wat iemand kan en wil. Lunet zet cliënten in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Zo werkt men samen aan een zo zelfstandig mogelijke en volwaardige plek in de maatschappij. Of het nu gaat om wonen, werken, leren of vrije tijd. De zorgtaken van Lunet zijn verspreid over vele locaties in de regio Eindhoven en de Kempen, elk met hun eigen insteek. Zo zijn er locaties voor dagbesteding en werk, woonlocaties, wijkpunten, woonparken, logeerhuizen en kinderdienstencentra. www.lunet.nl

  Wij werkten met veel plezier aan deze opdracht

  Helma Mooren

  T +31 77 366 15 15

  Meer zoals dit