bouwhelm

Weemen
Bouwnieuws

De bouw van ons nieuwe bedrijfspand op de hoekkavel op Bedrijvenpark Laarakker in Haps is van start gegaan. We nemen jou graag mee in het bouwproces aan de hand van leuke winacties, interessante feitjes en mooie verhalen. We hopen jou straks te mogen ontvangen in ons gloednieuwe pand!

‘Familie Weemen heeft echt het gebouw gekregen dat ze voor ogen hadden’

Ze hoefden zich niet aan elkaar voor te stellen: Jarno Verstraten en Maarten en Twan Weemen. De directeur van Van Haren Installaties in Cuijk is immers geen onbekend gezicht voor Weemen. “Sterker nog, wij zijn al jarenlang klant van hen”, licht Jarno toe. “Weemen verzorgt onder andere het drukwerk voor ons bedrijf. Anderzijds heeft familie Weemen bij eerdere bouwprojecten juist van ónze expertise gebruikgemaakt. Het is fijn werken met Weemen en dit mooie project vormt daarop geen uitzondering. Wij zijn opgetogen dat we ook deze keer onze steen mochten bijdragen.”

Ontwerp en technieken

Van Haren Installaties is verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg van de werktuigbouwkundige installaties: luchtbehandeling, verwarming en koeling, water, sanitair en regeltechniek. “Maarten en Twan hadden een wensenpakket en een bepaald budget. Vervolgens ga je dan met elkaar zitten om het ontwerp en de technieken die je wilt toepassen te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de temperatuur in de verschillende ruimtes. In de ene ruimte wil je juist koelen; tegelijkertijd wil je de andere ruimte juist verwarmen. Bovendien heb je te maken met een drukkerij, waar hoge eisen worden gesteld aan bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid. Dat heeft allemaal invloed op het ontwerp van de luchtbehandelingsinstallatie.”

Duurzaamheid

De luchtbehandelingsinstallatie was een belangrijk aspect, maar ook de regeltechniek die in het nieuwe pand is gebruikt, is spraakmakend. Jarno: “Luchtverversing, temperatuur, luchtvochtigheid; het wordt allemaal automatisch geregeld. En mocht er iets voorvallen, dan kunnen wij op afstand meekijken.” Hierdoor heeft het gebouw een knap staaltje techniek gekregen, waarbij ook duurzaamheid een grote rol speelt. “Het gebouw is gasloos, dus verwarmen, koelen en ventileren gebeurt elektrisch. Daarnaast is de luchtbehandelingskast voorzien van warmteterugwinning. Er zijn plannen om in de toekomst een nieuwe drukpers aan te schaffen die heel veel warmte genereert. Wij hebben nu al voorbereidingen getroffen, zodat we die warmte weer kunnen gebruiken om de hal te verwarmen.”

Korte lijnen

Niet alleen over de gebruikte technieken is Jarno enthousiast, maar ook over de samenwerking met Weemen en de andere partijen. “Wij hebben rechtstreeks opdracht van Weemen en dat geldt ook voor de andere bedrijven die aan dit project meewerken. Dit zorgt dat we allemaal nevenaannemers zijn. Hierdoor hebben we niet alleen direct contact met Maarten en Twan, maar we schakelen ook onderling met elkaar. Als onze monteur ter plekke een vraag heeft, dan kan die deze meteen stellen. Korter kunnen de lijnen niet zijn. Dit heeft mede gezorgd voor een soepel verloop van de bouw. En hierdoor heeft de familie Weemen echt het gebouw gekregen dat ze voor ogen hadden.”

Geen stress

Van Haren Installaties is totaalinstallateur op het gebied van werktuigbouwkundige installaties. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en onderhoudt technische installaties voor gebouwen en industrie. “Er werken bij ons zo’n 70 mensen en die zijn goud waard. De manier hoe wij met onze mensen en ons bedrijf omgaan, komt overeen met Weemen. Wij zijn dan wel geen familiebedrijf, maar er hangt bij ons wel een familiaire sfeer. Daarom klikt het waarschijnlijk zo goed tussen Weemen en Van Haren. Ondanks dat we in dit project te maken hadden met een strakke planning, was er van stress of overwerken geen sprake. We hebben deze bouw op een nette gezonde manier gerealiseerd.”