bouwhelm

Weemen
Bouwnieuws

De bouw van ons nieuwe bedrijfspand op de hoekkavel op Bedrijvenpark Laarakker in Haps is van start gegaan. We nemen jou graag mee in het bouwproces aan de hand van leuke winacties, interessante feitjes en mooie verhalen. We hopen jou straks te mogen ontvangen in ons gloednieuwe pand!

Een gebouw dat past bij de wensen en ambities van Weemen

Met het nieuwe bedrijfspand van Weemen op het Bedrijvenpark Laarakker in Haps imponeert straks niet alleen Weemen, maar kan ook Lamers & Visser uit Sint Agatha zijn visitekaartje afgeven. Dit bedrijf is namelijk verantwoordelijk voor het ontwerp, de tekentechnische uitvoering en de constructie van het nieuwe pand. Het was een gigantische klus, maar het leeuwendeel van het werk zit er nu op voor directeur Bas Visser en architect Michelle van der Cammen. Michelle: “Ik denk dat we er goed in zijn geslaagd om een gebouw neer te zetten dat past bij de wensen en ambities van Weemen!”

Verschillende functies

Bij het ontwerp had Michelle met verschillende uitdagingen te maken. Zo moest het een bedrijfspand worden, waarin verschillende functies een plek krijgen, zoals productie, opslag, kantoor en ontmoeten. “Je komt binnen in de entree die ook als ontmoetingsruimte fungeert. Dit is de plek waar medewerkers lunchen, waar men bezoekers ontvangt en waar bijeenkomsten gehouden worden. Vanuit hier kun je naar de grote productiehal of via de trap naar de kantoren”, aldus Michelle.

Extra bijzonder

Door die diverse functies is er gezocht naar manieren om samenhang te creëren. Dat gebeurt onder andere door het lijnenspel van duurzaam hout op de gevel. ‘Mooi, maar ook bewerkelijk. Je moet immers verschillende materialen netjes op elkaar laten aansluiten, anders kunnen er bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan”, legt Bas uit. “Het is daarom niet gebruikelijk, maar zulke details maken dit pand wel extra bijzonder.” Michelle vult aan: “Ik kan wel iets moois ontwerpen, maar dat moet uiteraard ook bouwtechnisch of qua constructie kunnen. Dat is een groot voordeel van ons bedrijf; ik kan zulke dingen meteen checken bij onze ingenieurs. Het ontwerp gaat anders niet naar buiten toe.”

Constructie

De constructie van het nieuwe bedrijfspand bestaat uit staal met een betonnen vloer. Omdat er meer oppervlakte gewenst was, zijn er verdiepingsvloeren aangebracht. Verdiepingsvloeren in een hal zoals deze zijn niet standaard voor een bedrijfshal. Uiteraard moest er ook rekening gehouden worden met de zware machines. “We hebben daarbij niet zozeer gekeken naar het gewicht van elke afzonderlijke machine, maar het pand is zo ontworpen dat deze overal kunnen staan. Dan kunnen daar geen problemen ontstaan bij de komst van eventuele nieuwe machines. Ook hebben we rekening gehouden met de eventuele uitbreidingsmogelijkheden van het pand. Het is dus met recht een toekomstbestendig bedrijfspand!”, aldus Bas.

"Het is dus met recht een toekomstbestendig bedrijfspand!”

Geen onbekende

Lamers & Visser is geen onbekende voor Weemen. Op diverse momenten in de geschiedenis van Weemen werd er al een beroep gedaan op hun expertise. En op hun beurt is Lamers & Visser weer een klant van Weemen. Maar zo’n grote rol spelen in het nieuwe bedrijfspand is andere koek. “We kijken terug op een mooi proces. Voor ons zit het werk er eigenlijk op”, vertelt Bas. “Het wachten is nu tot het helemaal klaar is. Een gebouw komt immers pas echt tot leven als alle spullen erin staan en het pand in gebruik wordt genomen.”